Etalagebenen – Claudicatio Intermittens

etalagebenen_fysiosintmichielsgestel

 

Claudicatio intermittens is een mooi woord voor wat in de volksmond Etalagebenen wordt genoemd. Het is een gevolg van aderverkalking in de benen ook wel perifeer arterieel vaatlijden (PAV). Hierbij worden slagaders in de benen vernauwd en hierdoor is de toevoer van zuurstofrijk bloed geremd.

Als je dan veel energie van de benen vraagt en er stroomt niet genoeg zuurstofrijk bloed naartoe krijgt je een krampachtig, doof, zeurend gevoel tijdens en na inspanning. Vaak zit dit in de kuiten, maar ook in de voeten, bovenbenen, billen kan dit voorkomen. Na rust trekt deze pijn weer weg vandaar dat mensen het etalagebenen noemen. Meeste mensen moeten noodgedwongen om de zoveel meter lopen de etalage van winkels moeten bekijken.

Factoren die een grote rol spelen bij etalagebenen?
– Roken
– Hoog cholesterolgehalte
– Ongezonde voeding
– Te weinig lichaamsbeweging
– Diabetes mellitus.

Feitjes over Etalagebenen:
– 19% van de 55 plussers lijdt aan een vorm van perifeer arterieel vaatlijden.
– Looptherapie bij Etalagebenen met een chronisch zorgnet therapeut is effectiever en veiliger gebleken dan een operatie of dotter behandeling!
– Uit onderzoek blijkt dat 70% van de patienten die looptherapie volgt in 3 – 6 maanden hun loopafstand vergroot met 50% tot 200% !

Wat houdt Looptherapie voor etalagebenen in?
– Looptherapie
– Verbeteren van het looppatroon
– Krachttraining
– Coaching en leefstijl
– Motiveren
– Weg nemen van angst

Vergoeding bij etalagebenen:
Goed nieuws!

Looptherapie met de fysiotherapeut is effectiever en veiliger als een operatie of dotter behandeling. Indien Claudicatio intermittens bij u wordt vastgesteld. Dan krijgt u een vergoeding bij etalagebenen en heeft u recht op 37 behandelingen fysiotherapie vanuit de basisverzekering. Hiervoor zult u doorverwezen worden naar een “chronisch Zorg net therapeut” om looptherapie te volgen.

Behandeling:
We zullen samen in overleg gaan wat u graag wilt bereiken. Dan kijken we samen of dat haalbaar is en of ik u daar mee kan helpen. De meeste mensen willen weer lekker een dagje door de stad kunnen lopen of wandelen met de hond. Meestal kunnen wij jullie doel binnen 3-6 maanden behalen.

Heb ik etalagebenen?
Twijfel je of je etalagebenen hebt. Kom gerust een keer vrijblijvend op gesprek en we kijken samen wat de mogelijkheden zijn en waar de klachten vandaan komen.

Onze fysiotherapeut Jaap is gecertificeerd therapeut voor deze aandoening.

 

 

Afspraak maken?

 

Hoogstraat 30 C 5271 SW

Sint-Michielsgestel

Openingstijden:

Ma, Di, Woe, Do 08.30 – 21.00
Vrijdag 08.30 – 17.00
Zaterdag 08.30 – 14.00

Gerelateerde klachten

Elleboogklachten

Hielspoor

Heupklachten

Knieklachten