Welkom bij Fysio Sint-Michielsgestel! Vandaag gaan we dieper in op een veelvoorkomende blessure die vaak wordt gezien in onze fysiotherapiepraktijk: de golfersarm, ook wel golferselleboog genoemd. Als u pijn ervaart aan de binnenkant van uw elleboog en moeite heeft met het tillen of strekken van uw pols, dan is dit artikel voor u. Lees verder om alles te weten te komen over de symptomen, oorzaken en behandelingen van een golfersarm.

Wat is een Golfersarm?

Een golfersarm, ook bekend als golferselleboog, is een ontsteking van de buigspier van de arm. Deze ontsteking vindt plaats op de plek waar de onderarmspieren aan de elleboog vastzitten, ook wel de binnenste elleboogknobbel genoemd. De oorzaak van een golfersarm is meestal te herleiden naar verkeerd gebruik of overbelasting van de armspieren.

Symptomen van een Golfersarm

De klachten die gepaard gaan met een golfersarm kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen uw dagelijkse activiteiten flink belemmeren. De belangrijkste symptomen zijn:

Pijn aan de binnenkant van de elleboog: Deze pijn kan uitstralen naar de onderarm en de pols.
Functiebeperking: Dit kan krachtverlies en coördinatiestoornissen omvatten.
Zwelling en stijfheid: Uw onderarm kan gezwollen zijn en hard aanvoelen.
Beperkte beweging: Het volledig strekken van de elleboog kan pijnlijk zijn en moeilijk gaan.
Verergering bij bepaalde activiteiten: Vooral bij tillen of het strekken van de pols kunnen de klachten toenemen.

Oorzaken van een Golfersarm

Een golfersarm ontstaat door overbelasting van de spieren aan de bovenbinnenzijde van de onderarm. Dit kan gebeuren door:

Herhaalde bewegingen: Het voortdurend herhalen van dezelfde beweging met de pols, zoals onderhands dragen of tillen.
Plotselinge zware belasting: Bijvoorbeeld golfen zonder een goede warming-up.
Verkeerd gebruik van de arm: Dit kan zowel bij sport als bij dagelijkse activiteiten gebeuren.

Hoewel de naam anders doet vermoeden, hoeft een golfersarm niet per se door golfen te ontstaan. Elke activiteit waarbij de armspieren te zwaar belast worden, kan leiden tot deze blessure.

Behandeling van een Golfersarm

De behandeling van een golfersarm richt zich op het verlichten van de symptomen en het bevorderen van het herstel. Bij Fysio Sint-Michielsgestel bieden wij verschillende behandelingsopties aan, waaronder:

Kinesiotape: Deze speciale tape kan helpen bij het ondersteunen van de spieren en het verminderen van de pijn.
Massage: Door gerichte massages kunnen we de spanning in de spieren verminderen en de doorbloeding verbeteren.
Medische fitness: Op maat gemaakte oefeningen helpen bij het versterken van de armspieren en het verbeteren van de coördinatie.
Sportfysiotherapie: Specifieke fysiotherapie gericht op sporters kan helpen bij het voorkomen van herhaling van de blessure.

Conclusie

Een golfersarm kan een vervelende en pijnlijke blessure zijn, maar met de juiste behandeling en zorg kunt u snel weer pijnvrij bewegen. Bij Fysio Sint-Michielsgestel staan we klaar om u te helpen met een op maat gemaakt behandelplan. Neem vandaag nog contact met ons op voor een afspraak en laat ons u helpen op weg naar herstel!

Heeft u last van een golfersarm of andere klachten? Vul dan onderstaand contactformulier in of bel ons voor een afspraak. Samen werken we aan uw herstel!