Liesklachten

lies blessure fysio sint michielsgestel

Herken en behandel liespijn en liesblessures
De lies blessure zegt eigenlijk alleen dat je liespijn hebt. Dat kan door een blessure van de aanvoerende spiergroepen zijn, maar ook door een liesbreuk of door een scheuring van een van de spieren in de liesregio. Meestal gaat het om een chronische blessure aan de binnenkant van je lies, waar de aanvoerende beenspieren zitten. De eigenlijke liesblessure bevindt zich in de spierpeesaanhechting en/ of de spierbuik.

Een liesblessure is vaak een gecompliceerde blessure omdat er in de liesstreek veel spieren en/of pezen zitten die een rol spelen bij de blessure.

Heeft u liespijn en bent u benieuwd wat het beste behandelplan is? Plan dan een afspraak in met Fysio Sint-Michielsgestel. Fysiotherapeut Lars is gespecialiseerd in lies- en heupklachten.

Symptomen van een liesblessure
Het doet pijn als je begint te sporten, de pijn neemt af na de warming-up en komt weer op na afloop van het sporten. Soms is sporten volledig niet mogelijk vanwege de pijn. Liesklachten die het gevolg zijn van overbelasting komen voor in verschillende gradaties:

 • Graad 1: Pijn treedt op na sportbeoefening, startpijn/ stijfheid ’s ochtends
 • Graad 2: Pijn bij warming-up en in verloop van sportbeoefening
 • Graad 3: Pijn is voortdurend aanwezig tijdens sportbeoefening
 • Graad 4: De pijn is in het dagelijks leven voortdurend aanwezig

Oorzaak van een liesblessure
Liesblessures kunnen vele oorzaken hebben. Vaak betreft het een overbelastingsklacht van de spieren en pezen die aanhechten in de lies, die kan leiden tot een ontstekingsreactie (tendinitis). Maar ook een gehele of gedeeltelijke spierscheur (ruptuur) kan leiden tot klachten in de lies.

De spiergroepen die de oorzaak zijn van deze klachten zijn:

 • de spieren die het been naar binnen bewegen (adductoren)
 • de spieren die de heup buigen (iliopsoas en rectus femoris)
 • de rechte en schuine buikspieren

Een chronische liesblessure ontstaat in de regel door overbelasting. Oorzaken van overbelasting zijn:

 • te snel teveel belasten
 • eenzijdige bewegingen
 • grote en langdurige belastingen
 • regelmatig wegglijden bij een zijwaartse beweging
 • combinatie van sport en (zwaar) werk

Overbelastingsblessures komen vaak voor bij teamsporten zoals voetbal en hockey, maar ook atletiek (lange afstand lopen, hordenlopen, hoogspringen) en schaatsen zijn takken van sport waar relatief veel liesblessures voorkomen

Behandeling van een liesblessure
De eerste maatregel die genomen wordt is het verminderen van de trainingsbelasting; de mate waarin dit gebeurt is afhankelijk van de ernst van het letsel. De sportfysiotherapeut kan helpen met het opstellen van een gedoseerd trainingsprogramma en de aandoening behandelen met diepe dwarse fricties. Ook het rekken van de spieren in de lies en het versterken van de buikspieren maken deel uit van de behandeling. Het opbouwen van de kracht en sportspecifieke oefeningen is in een later stadium van de behandeling aan de orde.

Wanneer de liesklachten het gevolg zijn van een ruptuur, ligt de oorzaak in een plotselinge beweging zoals een sliding of draaibeweging bij voetbal. Hierbij voelt de sporter een plotselinge pijnscheut in de lies, waarna er stekende pijn in combinatie met zwelling en verkleuring optreedt. Na de eerste noodzakelijke hulp (ijs en totale rust), is voor een goed herstel weer de hulp van een sportfysiotherapeut noodzakelijk. Naast het voorzichtig rekken van de spier en behandelen met diepe dwarse fricties, wordt er begonnen met een oefenprogramma voor het spierherstel, waarbij een goede opbouw uiteraard belangrijk is.

Heeft u liesklachten of een slepende liesblessure? Schakel dan de hulp in van fysiotherapeut Lars. Hij onderzoekt de aard van de klachten en stelt een behandelplan samen.

Afspraak maken?

 

Hoogstraat 30 C 5271 SW

Sint-Michielsgestel

Openingstijden:

Ma, Di, Woe, Do 08.30 – 21.00
Vrijdag 08.30 – 17.00
Zaterdag – 08.30 – 14.00

Gerelateerde klachten

Rugklachten

Hielspoor

Heupklachten

Knieklachten