Osteoporose

osteoporose fysio sintmichielsgestel

Wat houdt osteoporose in?
De letterlijke vertaling van Osteoporose is Poreus bot. De meeste mensen hebben er wel eens van gehoord. De botten zijn iets minder sterk en ze worden brozer. Hierdoor is de kans op een botbreuk groter in het lichaam. Osteoporose komt heel veel voor in de wereld. Vrouwen krijgen vaker last van osteoporose als mannen. 33% van de vrouwen en één op de acht mannen heeft last van brozen botten.

Osteoporose is een chronische aandoening en deze is helaas niet te genezen. Wel zijn er veel factoren die we kunnen beïnvloeden die verergering van osteoporose tegen kunnen gaan en klachten kunnen verminderen. Bij een behandeling komen vaak, meer bewegen, goede voeding, medicatie en valpreventie aan te pas.

Osteoporose is dus een aandoening die de botten minder sterk maakt. Hierdoor is de kans op een botbreuk een stuk groter als iemand ten val komt. Als oudere een verhoogd valrisico hebben en bijvoorbeeld moeilijk kunnen lopen is dit geen fijne combinatie met osteoporose. Dit is dan vaak het moment dat je een fysiotherapeut zult in moeten schakelen om het valrisico te verminderen. Zie Fysiotherapie helpt bij osteoporose.

Waarom krijg ik osteoporose?
Er zijn verschillende factoren bekend die de kans op osteoporose vergroten of erger maken. We zien over het algemeen dat mensen die wat ouder zijn, niet heel veel wegen, eerder al botbreuken hebben gehad en bijvoorbeeld roken. Dat hierbij osteoporose vaak voorkomt. Hier onderstaand hebben we de risicofactoren voor osteoporose onder elkaar gezet.
– Oudere leeftijd > 50 jaar.
– Ondergewicht (BMI < 20 of gewicht < 60kg)
– Als je je heup een keer gebroken hebt.
– Andere ziekte die de botdichtheid verminderen
– Weinig lichamelijke beweging
– Roken
– Alcohol (>2 glazen per dag)

Behandeling voor osteoporose?
Behandeling voor osteoporose begint vaak met medicatie. Mensen krijgen vitamine D en eventueel calciumtabletten voorgeschreven. Dit hangt af van hun voeding en wat ze al binnen krijgen gedurende de dag. Daarnaast zijn er beweegprogramma’s, spier en conditie versterkende oefeningen onder begeleiding van de fysiotherapeut. Deze sterken de spieren aan en zorgen dat het valrisico beperkt blijft. Daarnaast zien we dat de meeste pijnklachten na krachttraining of conditietraining zo goed als over gaan.

Fysiotherapie helpt bij Osteoporose
Ik zie u denken. Wat kan een fysiotherapeut doen aan mijn brozen botten. We zien dat belasting voor het lichaam botten juist sterker maakt. Lopen, sporten, spieren trainen helpt bij de stevigheid en belastbaarheid van het lichaam. Hierdoor zien we dat mensen makkelijker kunnen bewegen, minder snel vallen en daarmee kunnen we een breuk of val voorkomen! Stel je zoekt begeleiding omdat je bang bent om te vallen, sterker in je schoenen wilt staan, meer spierkracht en conditie op wilt bouwen dan hebben wij specialisten in huis die kennis hebben van osteoporose.

Bel of mail ons als u vragen heeft over de mogelijkheden.

U kunt zelf ook iets doen!
Er zijn een hoop dingen die u zelf kunt doen om de klachten van osteoporose te verminderen. Hoe eerder we hiermee aan de slag gaan hoe makkelijker je straks door het leven stapt.
1. Beweging. Drukbelasting, bewegen houdt de botten en gewrichten stevig en sterk. Je moet met osteoporose juist blijven belasten en probeer echt 30 minuten te lopen, fietsen of iets te doen wat je leuk vindt en wat je in beweging houdt. Het gaat erom dat je hier een gewoonte van maakt. Zoek iets wat bij je past.
2. Balans en Kracht. Balans en kracht training zorgen ervoor dat je steviger in je schoenen staat. Hierdoor worden de gevolgen van osteoporose ingedamd.
3. Gewicht. Ondergewicht zorgt ervoor dat onze botten niet genoeg belast worden. Overgewicht is ook niet goed. Maar zorg voor een gezond eetpatroon en dat je een gezond gewicht hebt.
4. Roken en alcohol. Het gebruik van roken en drinken van alcohol zijn beide een grote factor in het ontstaan en verergeren van osteoporose klachten. Het is verstandig om hiermee te stoppen. Dit kunnen moeilijke beslissingen zijn. Ga hierin in overleg met je fysiotherapeut, huisarts of praktijkondersteuner. Zij kunnen je helpen.
5. Calcium en Vitamine D. Zorg voor een gevarieerd dieet. In dit geval zijn zuivel producten zoals melk en een plakje kaas een goede ondersteuning voor de botten. Dit wel in combinatie met vitamine D van de dokter of van de zon.

Maak een afspraak voor een intakegesprek
Wilt u een behandeling voor osteoporose? Schrijf u in op de praktijklocatie, via info@fysiosintmichielsgestel.nl of bel 073 20 48 360. Neem bij vragen contact met ons op. 

Afspraak maken?

 

Hoogstraat 30 C 5271 SW

Sint-Michielsgestel

Openingstijden:

Ma, Di, Woe, Do 08.30 – 21.00
Vrijdag 08.30 – 17.00
Zaterdag 08.30 – 14.00

Gerelateerde klachten

Elleboogklachten

Hielspoor

Heupklachten

Knieklachten