Schouderklachten zijn een veelvoorkomend probleem dat mensen van alle leeftijden kan treffen. Ze kunnen uw dagelijkse activiteiten en levenskwaliteit aanzienlijk beïnvloeden. Bij Fysio Sint-Michielsgestel zijn we gespecialiseerd in het diagnosticeren en behandelen van schouderklachten. In dit artikel leggen we uit wat schouderklachten zijn, wat de mogelijke oorzaken en symptomen zijn, en welke behandelingen wij bieden om u van uw klachten af te helpen.

Wat zijn Schouderklachten?

Schouderklachten kunnen verschillende vormen aannemen, variërend van acute pijn tot chronische aandoeningen. De schouder is een complex gewricht dat bestaat uit botten, spieren, pezen en ligamenten die samenwerken om een breed scala aan bewegingen mogelijk te maken. Schouderklachten kunnen ontstaan door overbelasting, letsel, slijtage of ontsteking van een van deze structuren.

Fysiotherapeut behandelt schouderimpigment bij patiënt

Oorzaken van Schouderklachten

Er zijn verschillende oorzaken van schouderklachten. Enkele veelvoorkomende oorzaken zijn:

Overbelasting: Herhaalde bewegingen of zware belasting kunnen leiden tot overbelasting van de schouderspieren en pezen.

Schouderimpingement: Dit treedt op wanneer de ruimte tussen de schouderkop en het schouderdak te klein is, waardoor de pezen bekneld raken.

Rotator cuff letsel: Scheuren of ontstekingen in de rotator cuff pezen kunnen pijn en bewegingsbeperkingen veroorzaken.

Frozen shoulder (adhesieve capsulitis): Dit is een aandoening waarbij het kapsel van de schouder verstijft, wat leidt tot pijn en beperkte bewegingsvrijheid.

Artrose: Slijtage van het schoudergewricht kan leiden tot pijn en stijfheid.

Bursitis: Ontsteking van de slijmbeurzen (bursa) in de schouder kan pijn en zwelling veroorzaken.

 

Symptomen van Schouderklachten

De symptomen van schouderklachten kunnen variëren afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de aandoening. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

Pijn: Dit kan variëren van een doffe pijn tot een scherpe, stekende pijn, en kan zowel in rust als bij beweging aanwezig zijn.

Stijfheid: Beperkte bewegingsvrijheid van de schouder.

Krachtverlies: Verminderde kracht in de schouder- en armspieren.

Zwelling en ontsteking: Dit kan optreden bij bepaalde aandoeningen zoals bursitis of tendinitis.

Krakende geluiden: Klikken of knarsen bij beweging van de schouder.

Fysiotherapeut behandelt patiënt met schouderklachten.

Behandelingen voor Schouderklachten

Bij Fysio Sint-Michielsgestel bieden wij een breed scala aan behandelingen voor schouderklachten. Onze fysiotherapeuten zullen een grondige beoordeling uitvoeren om de oorzaak van uw klachten te achterhalen en een persoonlijk behandelplan op te stellen. Enkele behandelingsmogelijkheden zijn:

  1. Fysiotherapie

Fysiotherapie is vaak de eerste stap bij de behandeling van schouderklachten. Onze therapeuten zullen u begeleiden met gerichte oefeningen en technieken om de schouder te versterken, de flexibiliteit te verbeteren en de pijn te verminderen.

 

  1. Manuele Therapie

Manuele therapie kan helpen om de bewegingsvrijheid van de schouder te verbeteren en pijn te verminderen door middel van specifieke mobilisatietechnieken en manipulaties.

 

  1. Dry Needling

Dry needling is een techniek waarbij dunne naalden in de spieren worden ingebracht om triggerpoints te ontspannen en pijn te verlichten.

 

  1. Shockwave Therapie

Shockwave therapie is een effectieve behandeling voor bepaalde schouderaandoeningen zoals calcificerende tendinitis. Het verbetert de doorbloeding en bevordert het herstel van beschadigd weefsel.

 

  1. Oefentherapie

Gerichte oefeningen kunnen helpen om de spieren rond de schouder te versterken en de stabiliteit van het gewricht te verbeteren. Onze therapeuten zullen u specifieke oefeningen aanleren die u thuis kunt uitvoeren.

 

  1. Advies en Preventie

Onze therapeuten geven ook advies over hoe u schouderklachten kunt voorkomen, bijvoorbeeld door het aanpassen van uw werkhouding, het verbeteren van uw techniek bij sportactiviteiten en het gebruik van ergonomische hulpmiddelen.

 

Conclusie

Schouderklachten kunnen een aanzienlijke impact hebben op uw dagelijks leven, maar met de juiste behandeling en zorg kunt u de klachten verminderen en weer pijnvrij bewegen. Bij Fysio Sint-Michielsgestel staan we klaar om u te helpen met een op maat gemaakt behandelplan. Heeft u last van schouderklachten of andere pijnklachten?

Maak dan een afspraak via onze afsprakenpagina of bel ons voor een afspraak op 073 20 48 360. Samen werken we aan uw herstel!