TFCC Pols Letsel

Info
Het TFCC, is een afkorting van: Triangulaire Fibro-Cartilagineuze Complex. Het bevindt zich aan de buitenzijde van de pols. Enerzijds is het een kraakbenige stootdemper tussen de ellepijp en de handwortel en anderzijds wordt het gewricht tussen ellepijp en spaakbeen bij draaibewegingen gestabiliseerd, door middel van bandachtige structuren. Pijnklachten aan de buitenzijde van de pols, wordt vaak veroorzaakt door schade van het TFCC.

Symptomen

  • pijn aan de pinkzijde van de pols
  • de pijn wordt erger wanneer de hand vanuit het polsgewricht naar de pinkzijde wordt gebogen
  • zware belastende bewegingen zijn pijnlijk
  • een krakend of klikkend gevoel in de pols kan aanwezig zijn tijdens bewegingen
  • pijn bij krachtig knijpen of een vuist maken
  • directe druk op het TFCC is pijnlijk
  • er kan krachtverlies van de hand optreden

Oorzaak
Schade aan het TFCC kan acuut ontstaan door een val op de hand of een heftige verdraaiing. Ook bij een verhoogde druk op het TFCC, bijvoorbeeld bij tillen van een zware last kan een letsel ontstaan. Ook polsbreuken zijn een aanleiding voor schade. Vaak wordt dan ook een klein botfragment van de ellepijp afgescheurd, juist daar waar het TFCC aanhecht. Het kan ook geleidelijk ontstaan bij langdurige belasting. We spreken dan van een chronisch TFCC letsel. Dit komt minstens zo vaak voor als het acute letsel.

Behandeling
Afhankelijk van de aard en ernst van de klachten kan er behandeld worden met fysiotherapie. Wanneer de schade dermate aanwezig is zal er indien nodig worden doorverwezen naar huisarts en/of specialist.

Afspraak maken?

 

Hoogstraat 30 C 5271 SW

Sint-Michielsgestel

Openingstijden:

Ma, Di, Woe, Do 08.30 – 21.00
Vrijdag 08.30 – 17.00
Zaterdag – 08.30 – 14.00

Gerelateerde klachten

Hand-polsklachten

Tenniselleboog

Schouderklachten

Golfersarm