Hielspoor kan een vervelende en pijnlijke aandoening zijn die uw dagelijkse activiteiten aanzienlijk kan beïnvloeden. Gelukkig zijn er verschillende preventieve maatregelen die u kunt nemen om de kans op hielspoor te verkleinen. Bij Fysio Sint-Michielsgestel delen we graag onze tips en adviezen om hielspoor te voorkomen en uw voeten gezond te houden.

Fysiotherapeut behandelt patiënt met pijn aan voet vanwege hielspoor.

Wat is Hielspoor?

Voordat we ingaan op de preventieve maatregelen, is het belangrijk om te begrijpen wat hielspoor is. Hielspoor is een verkalking aan de onderkant van het hielbeen, waar de peesplaat van de voet (fascia plantaris) zich vasthecht. Deze verkalking ontstaat door langdurige overbelasting en kan leiden tot een scherpe, stekende pijn onder de hiel.

 

Tips om Hielspoor te Voorkomen

 

  1. Draag Goede Schoenen

Een van de belangrijkste maatregelen om hielspoor te voorkomen is het dragen van goede schoenen. Zorg ervoor dat uw schoenen voldoende demping en ondersteuning bieden, vooral als u veel loopt of staat. Kies voor schoenen met een stevige hielkap en een goede ondersteuning van de voetboog.

 

  1. Gebruik Inlegzolen

Inlegzolen kunnen helpen om de druk op de hiel te verminderen en de voetboog te ondersteunen. Er zijn speciale inlegzolen beschikbaar die zijn ontworpen om hielspoor te voorkomen. Overweeg om op maat gemaakte inlegzolen te laten maken voor extra ondersteuning.

 

  1. Voer Regelmatig Oefeningen uit

Specifieke oefeningen kunnen helpen om de spieren en pezen in uw voeten en benen te versterken en te rekken. Enkele effectieve oefeningen zijn:

Rekoefeningen voor de kuitspieren: Staande kuitspieroefeningen kunnen helpen om de spanning op de peesplaat te verminderen.

Tenenkrullen: Krul uw tenen om een handdoek op te pakken om de voetspieren te versterken.

Tenenstrekkingen: Strek uw tenen regelmatig om de flexibiliteit te verbeteren.

 

  1. Vermijd Overbelasting

Overbelasting van de voeten is een belangrijke oorzaak van hielspoor. Probeer langdurig staan of lopen op harde oppervlakken te vermijden. Als u sport, bouw de intensiteit van uw trainingen geleidelijk op en geef uw voeten voldoende rust.

 

  1. Behoud een Gezond Gewicht

Overgewicht kan extra druk op uw voeten uitoefenen en het risico op hielspoor vergroten. Werk aan het behouden van een gezond gewicht door middel van een uitgebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging.

 

  1. Zorg voor een Goede Loophouding

Een verkeerde loophouding kan extra druk op de hiel en de peesplaat veroorzaken. Let op uw houding tijdens het lopen en zorg ervoor dat u uw voeten gelijkmatig belast. Overweeg om advies in te winnen bij een fysiotherapeut om uw loophouding te verbeteren.

 

  1. Pas Op voor Plotselinge Veranderingen

Plotselinge veranderingen in uw activiteitenniveau of schoeisel kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van hielspoor. Pas uw activiteiten geleidelijk aan en vermijd plotselinge, intense belasting van uw voeten.

 

Sporter heeft last van hielspoor klachten en grijpt naar voet.

Conclusie

Hielspoor kan een pijnlijke en beperkende aandoening zijn, maar met de juiste preventieve maatregelen kunt u de kans op het ontwikkelen van hielspoor aanzienlijk verkleinen. Bij Fysio Sint-Michielsgestel staan we klaar om u te helpen met persoonlijk advies en ondersteuning. Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken?

Maak dan een afspraak via onze afsprakenpagina of bel ons voor een afspraak op 073 20 48 360. Samen werken we aan uw herstel!