Spierziekten

Multiple Sclerose (MS)

 • Revalidatie & MS
  Door MS kunnen meerdere lichaamsfuncties minder goed of zelfs helemaal niet meer werken. Dit kan natuurlijk van grote invloed zijn op activiteiten in het dagelijks leven. Daarom wordt na het stellen van de diagnose en het vaststellen van de voorkomende problemen vaak verwezen naar een revalidatiearts. Revalidatie richt zich op het herstel of verbetering van de mogelijkheden van mensen met een handicap.
 • Fysiotherapie & MS
  Een belangrijk onderdeel van de revalidatie is fysiotherapie. Afhankelijk van de symptomen en beperkingen bij MS kunnen fysiotherapeuten begeleiding bieden. Ook kunnen zij helpen bij het omgaan met vermoeidheid. Er is steeds meer bewijs dat training en lichamelijke inspanning een gunstig effect hebben bij de behandeling van vermoeidheid, evenals bij het verbeteren van evenwicht, stijfheid en spasticiteit. De fysiotherapeut onderzoekt ook de houdings- en bewegingsmogelijkheden. Denk hierbij aan lopen, staan, balans, conditie, spierkracht, coördinatie, gevoel enz. Daarnaast wordt bekeken op welke manier een MS-patiënt zijn energie het best over de dag kan verdelen. Ook bij de keuze van hulpmiddelen voor bijvoorbeeld lopen kan de fysiotherapeut adviseren.

Polyneuropathie

 • Revalidatie & polyneuropathie
  Bij polyneuropathie zijn de uiteinden van de zenuwen in armen en benen aangetast. Spierziekten als polyneuropathie zijn meestal niet te voorkomen omdat er geen bekende oorzaak is of omdat de ziekte erfelijk is. Wel zijn er voldoende mogelijkheden om met een spierziekte te leren omgaan. Na een poliklinisch programma gaan veel patiënten verder met fysiotherapie of fysiofitness bij hen in de buurt.
 • Fysiotherapie & polyneuropathie
  Polyneuropathie is niet te genezen. De beschadigde zenuwen kunnen immers niet herstellen. Het is daarom van belang om te weten waardoor de aandoening is veroorzaakt. Als het bijvoorbeeld ontstaan is ten gevolge van suikerziekte is het belangrijk om de suikerspiegel stabiel te houden en zo verergering van de polyneuropathie te voorkomen. Ook kan men de symptomen, zoals de pijnlijke spieren, bestrijden door middel van medicijnen. Ook fysiotherapie kan helpen. Wanneer de bewegingszenuwen aangetast zijn, neemt de spierfunctie af. Hierdoor worden uw spieren minder belastbaar. U krijgt minder kracht. Hierdoor kunnen ook stabiliteit- en balansproblemen ontstaan. Wanneer de gevoelszenuwen beschadigen, kan dit ook het risico op vallen vergroten. De fysiotherapeut kan kracht- en balanstraining bieden om zo het valrisico te verkleinen.

Dystrofie

 • Revalidatie & dystrofie
  Dystrofie kan ontstaan na een ongeval (het stoten van de hand, een polsbreuk), na een operatie, bij te strak gips of bij een zenuwbeklemming. Als hierna een reactie (pijn, zwelling, stijfheid) ontstaat die veel te heftig is en niet overeenkomt met de ernst van het letsel, en als deze situatie veel te lang blijft bestaan, kan er sprake zijn van dystrofie (PD, CRPS). Dystrofie kan de normale genezing en het functieherstel enorm belemmeren. Dystrofie is een lastig probleem dat een intensieve behandeling vraagt en helaas niet altijd goed herstelt.
 • Fysiotherapie & dystrofie
  Het is belangrijk dat de pijn bestreden wordt, omdat pijn de dystrofie in stand kan houden. Ook is het belangrijk dat de eventuele onderliggende oorzaak, zoals bijvoorbeeld een zenuwbeklemming, behandeld wordt. De fysiotherapeut behandelt de zwelling, probeert de gewrichten zo soepel mogelijk te maken of te houden, helpt de pezen goed te laten glijden en de kracht en vaardigheid in stand te houden of te verbeteren.

Amyotrofische Lateraal Sclerose (ALS)

 • Fysiotherapie & ALS
  De fysiotherapie richt zich op stoornissen in het bewegen, zoals lopen, sporten, tillen, opstaan van de grond of uit bed, maar ook ademen en hoesten. Over het algemeen begeleidt de fysiotherapeut patiënten als er problemen ontstaan met of tijdens het bewegen in het dagelijks leven. Dit kan bij iedere ALS-patiënt anders zijn. Het is afhankelijk van de mate en de plaats van krachtverlies, het soort activiteiten dat de patiënt uitvoert en de manier waarop iemand omgaat met zijn of haar klachten. Net als de andere behandelaars van het ALS-behandelteam streeft de fysiotherapeut naar behoud van kwaliteit van leven bij lichamelijke functies die minder goed worden. Hoe de behandeling er precies uitziet, is afhankelijk van de hulpvraag.

 

Afspraak maken?

 

Hoogstraat 30 C 5271 SW

Sint-Michielsgestel

Openingstijden:

Ma, Di, Woe, Do 08.30 – 21.00
Vrijdag 08.30 – 17.00
Zaterdag 08.30 – 14.00

Gerelateerde klachten

Hart en vaat

Reuma

Oncologie

CVA